Ritim Holteri (Ekg Holteri) 24-72 Saatlik
Ritim holter, kalp ritminin üç kanaldan en az 24 saat süre ile kaydedilmesi işlemidir. Bu testin en önemli avantajı, hastanın uzun bir zaman periyodu içindeki kalp ritim değişiklerini izlememizi sağlamasıdır. Böylece gün içerisinde çeşitli fiziksel ve psikolojik değişkenlerin etkisi, kullanılan bazı ilaçların kalp ritminde oluşturduğu değişimlerin izlenmesi, hastanın EKG kaydı sırasında oluşan şikayetlerin değerlendirilmesinde kullanılmaktadır.
Ritm Holter İncelemesinde Dikkat Edilecek Noktalar
Bu tetkik için açlık ya da herhangi bir ilacın kesilmesi gerekli değildir. Test için hemşire tarafından göğsünüze 4 adet elektrot yapıştırılacak ve bu elektrotlara kablolar bağlanacaktır.
Bu nedenle üst kısmı dar giysiler tercih etmeyiniz. Holter cihazı takıldıktan sonra günlük yaşantınıza normal şekilde devam edebilirsiniz ancak banyo veya duş yapmanız mümkün olmayacaktır. Ayrıca gece yüz üstü veya cihazın üzerine yatmayınız. Cihaz üzerinizdeyken çok fazla güvenlik geçişlerinden geçmeyiniz, cep telefonunuzu kullanmayınız ve MR cihazına girmeyiniz. Cihazın takılması ile birlikte size bir izlem formu verilecektir. Eğer ki; göz kararması, baş dönmesi, çarpıntı, nabızda düzensizlik hissi, baygınlık ya da fenalık hissi gibi yakınmalarınız olursa o an saate bakıp bu şikayetlerinizi mutlaka bu forma kaydetmelisiniz. Ayrıca efor yaparsanız (koşma, spor, merdiven çıkma vb.) bu aktivitelerin hemen bitiminde saate bakıp izlem formuna kaydetmelisiniz.
Ritm Holter İncelemesinin Değerlendirilmesi
Cihazın süresi (24-48saat) dolduğunda göğsünüzdeki bağlantılar hemşire tarafından sökülüp değerlendirme yapılabilmesi için bilgisayar ekranına kayıt ve aktarımı sağlanacaktır. Her cihazın analiz süresi değişebilmektedir. Hemşireniz raporunuzu alabileceğiniz zamanı size bildirecektir. Daha sonra doktorunuzdan kontrol randevusu alarak sonucunuzun değerlendirilmesini öğrenebileceksiniz.